• Behandlingar
  • Aktuellt
  • Om oss

Så här går det till

Ed quundig natius, ut dolorer eceperios magnihiciet quaspicide plaut reic to te volorum explabo riostem oluptas videbit ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui.

Så här går det till

Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandi apereictur, sit eum hitawepe rferiorepe qui.

Acne

Acne drabbar människor i alla åldrar och kan breda ut sig över både ansikte, bröst och rygg. Trots att den är medicinskt ofarlig kan acne bli mycket påfrestande för den som lider av problemet. Vi utför en medicinsk hudanalys och behandlar din acne utifrån din specifika hudtyp. 

På Inskinity arbetar hudläkare och hudterapeuter sida vid sida och behandlar din acne efter just din huds förutsättningar. Vi behandlar även acneärr och kan släta ut ojämnheter i din hud med en rad olika metoder som ljusbehandlingar och djuprengörande peeling.

Behöver du hjälp med vilken typ av behandling som passar dig – boka en konsultation

Vilken metod som är mest lämplig för just din hud och de problem du vill behandla kan vara svårt att avgöra på egen hand. Hos oss kan du boka konsultation till hudläkare utan remiss eller få en kostnadsfri konsultation av våra hudterapeuter eller specialistsjuksköterskor.

I samband med din konsultation tittar vi närmare på dina specifika behov och du får råd av din behandlare.

Boka konsultation

Behandlingar som bekämpar acne:

Varför får man Acne

Många människor drabbas någon gång i livet av mer eller mindre omfattande acne. Även om acne är vanligast i tonåren, så är det en vanlig hudsjukdom som drabbar människor i alla åldrar. Acne beror på att kroppens talgkörtlar producerar en större mängd fett än hårsäckarna behöver för att inte torka ut, samtidigt som talgkörtlarna täppts till, vilket lägger grund för bakterietillväxt som ger finnar. Acne uppstår oftast där talgkörtlarna är störst, i ansiktet eller på bröst och rygg.

Behandling med IPL

Under själva behandlingen riktar vi korta och koncentrerade ljuspulser mot huden genom ett prisma av glas, som vi för över hudytan. Innan vi påbörjar själva ljusbehandlingen applicerar vi en lätt gel på huden, för att säkerställa bra optisk kontakt mellan hud och prisma. Eftersom även ögat innehåller pigment, precis som huden, får du också skyddsglasögon att ha på dig under behandlingen. Vi vill inte att ljuset ska riskera att påverka ögonen.

Ljusets våglängder är exakt filtrerade för att söka sig till hemoglobinet i de fina blodkärl som förser talgkörtlarna med näring. I hemoglobinet omvandlas ljuset till värme som bland annat förstör proteinet i kärlväggen, vilket minskar blodtillförseln och bromsar produktionen av talg. Värmen bidrar också till att dämpa själva inflammationen, genom att verka antibakteriellt och döda den bakterie (PBA) som ligger till grund för att acne ska bildas.

En acnebehandling går relativt fort, men kräver ofta en serie med behandlingar.

Du kan räkna med att en behandling tar cirka 20 minuter. Hur många behandlingar man behöver för att nå önskat resultat varierar från person till person, men ett vanligt behandlingsförlopp omfattar fyra behandlingar med tre veckors mellanrum. De flesta beskriver behandlingen som smärtfri, att ljusstötarna känns ungefär som små snärtar av en gummisnodd följt av en känsla av värme. Ungefär som efter en solig sommardag på stranden. Vi kombinerar ofta ljusbehandlingen mot acne med receptbelagd medicin, för att få ett så snabbt och säkert resultat som möjligt.

 

Vad är IPL?

När vi talar om IPL talar vi om ljus. Förkortningen IPL står för intensivt pulserande ljus, en vidareutvecklad laserteknik som gjort det möjligt att skapa högintensivt ljus med olika våglängder för medicinska och kosmetiska behandlingar av hud. Till skillnad från den smalspektriga lasern är IPL ett så kallat bredspektrigt ljus med flera våglängder, vilket ger helt andra möjligheter att bearbeta hudens ytskikt.
Med hjälp av ljuset värmer vi på ett kontrollerat sätt upp hudens vävnader och kan på så sätt påverka såväl hudens struktur och färg som hårväxt. Vilken sorts ljus och vilka våglängder, filtreringar och hastigheter man väljer att använda beror på typ av hud, vad man vill behandla och vilka resultat man vill uppnå. 

För att en ljusbehandling mot acne ska fungera behöver vi kunna styra ljuset till ett ämne i kroppen som kan absorbera ljuset och omvandla det till värme, exempel på ett sådant upptagningsämne är hemoglobin. Hemoglobin är ett protein i våra röda blodkroppar och innehåller det pigment som färgar blodet rött.

Inför en IPL behandling

Eftersom IPL-behandlingen bygger på att vissa upptagningsämnen i kroppen absorberar ljuset är det viktigt att undvika solbränna (sol, solarium och brun-utan-sol-produkter) inför behandling.

Minst 30 dagar före behandling bör du därför undvika alla former av exponering och eventuell medicinering som kan påverka såväl hudens pigmentering som solkänslighet. Det brukar inte behövas någon bedövning vid den här typen av behandling.

Men om du vet att du är särskilt smärtkänslig kan du någon timme innan behandling ta en eller två värktabletter med paracetamol, som Alvedon eller Panodil (ät ingenting som innehåller acetylsalicylsyra), eller smörja med lokal bedövningskräm som du hittar på apotek.

Efter behandling med IPL

Efter själva ljusbehandlingen kan du bli lite svullen och/eller uppleva viss rodnad i huden. Generellt krävs ingen eftervård, men några tycker att det kan kännas skönt att lägga en sval kompress/fuktig trasa i ansiktet direkt efter behandlingen.
Efter behandlingen bör du undvika att exponeras av sol (och annat som kan påverka pigmenten) i minst 30 dagar. Använd solskyddsfaktor (minst SPF 30) om du inte kan undvika solexponering.

Funkar behandlingen för alla?

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Mest effektiv är behandlingarna på personer med aktiv inflammatorisk acne – alltså med röda, värkande, upphöjda finnar. Det är också bra om du inte är solbränd. Då är kontrasten mellan färgen på huden och de fina blodkärlen som störst, vilket gör behandlingen enklare.
Vi behandlar inte gravida. Vi vill inte heller att du nyligen har påverkat din pigmentering genom att ha solat eller använt brun-utan-sol-produkter, att du använder medicin som gör huden ljuskänslig eller att du äter blodförtunnande mediciner före behandling.
Några andra restriktioner vad gäller behandlingsområden eller hudtyp finns inte. Det kan dock vara bra att veta att mörk hud, till skillnad från vad många ofta tror, är mer känslig för den här typen av ljusbehandlingar än ljus hud. Det beror på att ljuset tas upp av hudens pigment, som omvandlar det till värme. Och eftersom mörk hud innehåller mer pigment än ljus ökar risken för brännskador. En av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare.

Ring oss eller boka konsultation så berättar vi vilken behandlingsmetod som passar just din hud?