• Behandlingar
  • Aktuellt
  • Om oss

Så här går det till

Ed quundig natius, ut dolorer eceperios magnihiciet quaspicide plaut reic to te volorum explabo riostem oluptas videbit ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui.

Så här går det till

Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandi apereictur, sit eum hitawepe rferiorepe qui.

Hårborttagning

Lider du av oönskad hårväxt? Både män, kvinnor och alla däremellan kan besväras av hår som växer på “fel” ställen. Vilka ställen på kroppen du inte vill ha hårväxt på är upp till dig och ingen annan. Är det ben, armar, ansikte eller rygg?

Plocka, raka, vaxa. För många är det en omständig process som dessutom leder till ständig hudirritation och missprydande, röda prickar. En del ställen är besvärande att komma åt, och för många är hårväxten så pass grov att den är svår att ta bort själv hemma i badrummet. Även om det ofta kallas permanent hårborttagning kan man behöva upprepa behandlingen några gånger för att den ska hålla längre.

Vilken behandlingsmetod lämpar sig bäst?

Vi på Inskinity har hudläkare och hudterapeuter med lång erfarenhet av hårborttagning med laser och IPL. Vilken typ av hårborttagning som lämpar sig bäst för din hud kan vi komma fram till efter att ha gjort en analys. 

Behöver du hjälp med vilken typ av behandling som passar dig – boka en konsultation

Vilken metod som är mest lämplig för just din hud och de problem du vill behandla kan vara svårt att avgöra på egen hand. Hos oss kan du boka konsultation till hudläkare utan remiss eller få en kostnadsfri konsultation av våra hudterapeuter eller specialistsjuksköterskor.

I samband med din konsultation tittar vi närmare på dina specifika behov och du får råd av din behandlare.

Boka konsultation

Behandlingsmetod som passar din oönskade hårtillväxt:

Vad är skillnaden mellan IPL och Laser?

När vi talar om laser och IPL talar vi om ljus, men det finns skillnader mellan dem. Laser består till exempel av ett ljus med bara en våglängd, medan IPL (som är en vidareutveckling av lasern) är ett så kallat bredspektrigt ljus som består av ljus med flera våglängder. Samtidigt som laserns effekt och precision ger en specifik förmåga att arbeta på djupet, ger IPL helt andra möjligheter att bearbeta hudens ytskikt. Förkortningen IPL står för intensivt pulserande ljus, en teknik som gjort det möjligt att skapa högintensivt ljus med olika våglängder för medicinska och kosmetiska behandlingar av hud.
Med hjälp av ljuset (från laser och/eller IPL) värmer vi på ett kontrollerat sätt upp hudens vävnader och kan på så sätt påverka såväl hudens struktur och färg som hårväxt. Vilken sorts ljus och vilka våglängder, filtreringar och hastigheter man väljer att använda beror på typ av hud, vad man vill behandla och vilka resultat man vill uppnå. Oavsett sort och våglängd är ljuset mycket koncentrerat och behandlingarna sker under kort tid.

Melaninets betydelse

För att en ljusbehandling mot oönskad hårväxt ska fungera behöver vi kunna styra ljuset till ett ämne i kroppen som kan absorbera ljuset och omvandla det till värme, exempel på ett sådant upptagningsämne är melanin. Melanin, eller pigment som det också kallas, finns på många ställen i kroppen. I hudsammanhang handlar det dock främst om de pigment som vi förknippar med hud- och hårfärg. Människor med mörk hud har mer melanin än människor med ljus hud. På samma sätt innehåller mörkt hår mer melanin än ljust, rött, grått och vitt hår.

Hur växer hår?

Varje hårstrå har en alldeles egen livscykel. Det växer under en tid och faller sedan av, därefter behöver hårsäcken vila innan den börjar producera ett nytt hårstrå som kan växa ut igen. Det är bara möjligt att behandla hår och hårsäckar som befinner sig i en växtfas. Därför behöver man upprepa behandlingen med jämna mellanrum, tills alla hårsäckarna kunnat behandlas medan hår växer i dem. Längden och frekvensen på människors tillväxtcykler skiftar från person till person. Det är många faktorer som påverkar en persons hårväxt – som hormonnivåer, ålder och var på kroppen håret växer. På vissa ställen fortsätter nämligen kroppen att producera nya hår hela livet, på överläppen till exempel, medan den slutar göra det på andra ställen, som armhålor och bikinilinje.

Hur går behandlingen till?

Under själva behandlingen riktar vi korta och koncentrerade ljuspulser mot huden genom ett prisma av glas, som vi för över hudytan. Innan vi påbörjar själva ljusbehandlingen applicerar vi en lätt gel påhuden, för att säkerställa bra optisk kontakt mellan hud, hår och prisma. Eftersom även ögat innehåller pigment, precis som huden, får du också skyddsglasögon att ha på dig under behandlingen. Vi vill inte att ljuset ska riskera att påverka ögonen.
Ljusets våglängder är exakt filtrerade för att söka sig till melaninet (pigmentet) i hårstråna, där det omvandlas till värme, som först sprider sig från själva håret till hårroten och därefter till hårsäcken som den växer i. Behandlingen kan ske med laser eller IPL, vilket man använder beror på hår- och hudtyp. Oavsett vilket ljus som används så hjälper värmen till att ”förstöra” hårsäcken, så att den slutar producera nya hårceller. Enstaka hårsäckar kan behöva fler än en behandling, men hårväxten minskar normalt med åtminstone 80–90 procent i behandlade och mottagliga hårsäckar.
Att ta bort hår går relativt fort. Att behandla en överläpp tar till exempel bara runt 5 minuter, medan en rygg eller båda benen brukar ta ungefär mellan 20 och 30 minuter. Hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat beror på mängden hår och hur stor skillnad du vill se. Vanligtvis behövs mellan tre och sex behandlingar. Ett ungefärligt intervall mellan varje behandling brukar ligga på en till tre månader.
De flesta beskriver behandlingen som smärtfri, att ljusstötarna känns ungefär som små snärtar av en gummisnodd följt av en känsla av värme. Ungefär som efter en solig sommardag på stranden.

Att tänka på inför behandling

Du kan raka dig – men det är viktigt att du inte plockar, rycker, vaxar eller använder hårborttagningsprodukter 30 dagar före behandling. Eftersom hår växer i perioder hjälper det till att garantera att så många hårsäckar som möjligt innehåller hår som kan förstöras.

Eftersom ljuset tas upp av pigment i både hår och hud är det viktigt att undvika solbränna (sol, solarium och brun-utan-sol-produkter) inför behandlingen. Minst 30 dagar före behandling bör du därför undvika alla former av exponering och eventuell medicinering som kan påverka hudens pigmentering och solkänslighet.

Det brukar inte behövas någon bedövning vid den här typen av behandling. Men om du vet att du är särskilt smärtkänslig kan du någon timme innan behandling ta en eller två värktabletter med paracetamol, som Alvedon eller Panodil (ät ingenting som innehåller acetylsalicylsyra), eller smörja med lokal bedövningskräm som du hittar på apotek.

Efter behandling

Komplikationer är sällsynta, men efter behandling kan du bli lite svullen, huden kan visa viss rodnad och du kan känna lätt klåda. I enstaka fall kan små blåsor uppstå, men de brukar läka ut av sig själva inom någon vecka. Om det mot förmodan skulle uppstå blåsor är det viktigt att inte riva eller klia sönder blåsorna, eftersom risken finns att det kan leda till infektioner och ärrbildning.
Eftersom ljuset tas upp av pigment i både hud och hår bör du undvika att exponeras av sol (och annat som kan påverka pigmenten) i minst 30 dagar även efter behandlingen. Använd solskyddsfaktor (minst SPF 30) om du inte kan undvika solexponering.

Funkar behandlingen på alla?

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Mest effektiv är behandlingarna på människor med mörka hår och ljus hud utan solbränna. Då är kontrasten mellan färgen på huden och hårstråna som störst, vilket gör behandlingen enklare. Att ljuset måste kunna söka upp och absorberas av melanin för att fungera innebär samtidigt att ljusblont, rött, grått och vitt hår inte svarar på behandlingen

Vi behandlar inte gravida. Vi vill inte heller att du nyligen har påverkat din pigmentering genom att ha solat eller använt brun-utan-sol-produkter, att du använder medicin som gör huden ljuskänslig eller att du äter blodförtunnande mediciner före behandling.

Några andra restriktioner vad gäller behandlingsområden eller hudtyp finns nog egentliga inte. Det kan dock vara bra att veta att mörk hud, till skillnad från vad många ofta tror, är mer känslig för den här typen av ljusbehandlingar än ljus hud. Det beror på att ljuset tas upp av hudens pigment, som omvandlar det till värme. Och eftersom mörkhud innehåller mer pigment än ljus ökar risken för brännskador. En av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. På EHLC arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

Är resultatet verkligen permanent?

Såvitt man än så länge vet så är resultatet permanent. Enligt det medicinska regelverket ska resultatet av en behandling ha observerats i 30 år för att man ska kunna benämna det permanent. Ljusbehandlingar för ”permanent” hårborttagning används sedan många år, men ännu inte riktigt så många som 30 år. Enligt observationer gjorda sedan slutet av 1990-talet pekar dock resultaten på att de ganska snart kommer att kunna benämnas permanenta.

Trygg teknik

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.scanex.se, www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home.

Få professionell hjälp med oönskad hårväxt hos oss på Inskinity.