• Behandlingar
 • Aktuellt
 • Om oss

Så här går det till

Ed quundig natius, ut dolorer eceperios magnihiciet quaspicide plaut reic to te volorum explabo riostem oluptas videbit ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui.

Så här går det till

Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandi apereictur, sit eum hitawepe rferiorepe qui.

Melasma

Melasma, eller pigmentförändringar, är en vanlig men ofarlig hudåkomma som skapar symmetriskt utbredda hudfläckar. Vilken behandling du behöver beror på vilken typ av fläckar du har. Låt oss på Inskinity ta en titt på dina pigmentfläckar, så anpassar vi sedan behandlingsmetoden efter en medicinsk prövning av just ditt fall.

Varför får man Melasma?

Melasma kan drabba både ljus- och mörkhyade, kvinnor och män, unga och äldre. Ofta beror pigmentförändringarna på hormoner och förvärras vid exponering av solljus. Hur just din melasma bör behandlas beror på vilken typ av fläckar du har och varför de har uppstått. Vi använder framför kemisk peeling och IPL, men kan också rekommendera olika medicinska hudvårdsprodukter som kan hjälpa dig att komma till bukt med hyperpigmenteringen.

Hur kan Melasma behandlas?

Melasma kan bland annat behandlas med en Cosmelanbehandling som är en kemisk peeling. Cosmelan är en unik behandling för alla pigmenteringar. 

Cosmelan pigmentbehandling är en unik behandling avsedd för att utjämna hudtoner och reducera/ta bort pigmentfläckar som orsakats av melanin på ansikte, hals och händer. Behandlingen innehåller kraftfullt verkande ämnen som bryter ner ytskikten i huden och stimulerar cellförnyelsen. Behandlingen passar alla som önskar en fräschare och jämnare hud och är inte minst bra för personer med Melasma. 

Behöver du hjälp med vilken typ av behandling som passar dig – boka en konsultation

Vilken metod som är mest lämplig för just din hud och de problem du vill behandla kan vara svårt att avgöra på egen hand. Hos oss kan du boka konsultation till hudläkare utan remiss eller få en kostnadsfri konsultation av våra hudterapeuter eller specialistsjuksköterskor.

I samband med din konsultation tittar vi närmare på dina specifika behov och du får råd av din behandlare.

Boka konsultation

Melasma behandlas av följande behandlingar:

Orsaker till Melasma

Melasma beror ofta på hormonförändringar i kroppen som skapar överpigmentering. Kvinnor drabbas oftare än män och brukar få det i samband med graviditet eller intag av p-piller. Har du mörk hud är dina pigment fler, och därför är risken för överpigmentering också större. Det är melaninet i våra kroppar som avgör vilken färg pigmenten i huden har, och det är alltså melaninet som vi vill bearbeta när vi behandlar melasma.

Åldersfläckar brukar också betecknas som melasma. Pigmentfläckarna karaktäriseras ofta av att de är symmetriskt utbredda, många liknar dem vid “kartor”. När vi utsätts för solljus tenderar fläckarna bli mörkare, vilket gör att många märker av en skillnad på pigmentfläckarnas intensitet mellan vinter och sommar. En del som drabbas av melasma får det i samband med vissa hudsvårdsprodukter som använts i kombination med solljus.

  Olika typer av Melasma

  Hur effektiv en melasmabehandling är beror ofta på vilken typ av melasma du har, hur länge du har haft den och varför melasman uppstått. Epidermal melasma, dermal melasma och blandad melasma är tre benämningar på olika sorter. Har du epidermal melasma är den betydligt lättare att behandla eftersom pigmentfläckarna sitter ytligare i huden. Dermal melasma sitter djupare i huden och blandad melasma är en kombination av epidermal och dermal melasma. 

  Områden där Melasma är vanligast:

  • Tinningar
  • Kinder
  • Panna
  • Haka
  • Dekolletage
  • Armar

  Det är ofta de områden som utsätts för mest solljus som pigmentfläckarna framträder tydligast.

  Individuell konsultation för behandling av melasma

  Hos oss arbetar legitimerade hudläkare som gör den medicinska bedömning som krävs för att avgöra vilken behandling som kommer ge bäst resultat i just ditt enskilda fall. Detta är viktigt eftersom vilken typ av fläckar du har är avgörande hur metodiskt vi behöver arbeta med melaninet. Vi börjar därför alltid med en konsultation, där vi gör en analys och lyssnar till dina känslor och önskemål.

  Kan jag förebygga melasma?

  Det finns olika sätt du kan göra för att undvika att drabbas av melasma. Det första är att välja preventivmedel som inte innehåller några hormon. Är du allergisk eller överkänslig mot parfymer och hudvårdsprodukter bör du konsultera med en hudterapeut som kan ge dig råd om vilka produkter du ska hålla dig till.

  Hur behandlas melasma?

  En melasmabehandling ska ta hänsyn till vilken hudtyp du har, varför pigmentfläckarna har uppstått från första början och hur länge du har haft åkomman. När du bokar tid hos oss på Inskinity får du konsultera med en hudläkare eller hudterapeut, och tillsammans kan ni komma fram till en behandling som blir mest effektiv i just ditt fall. Vi brukar framför allt rekommendera IPL och kemisk peeling, och nedan kan du läsa mer om de olika behandlingsmetoderna när det gäller melasma.

  Kemisk peeling

  En kemisk peeling innebär att vi använder oss av speciellt framtagna syror som skapar en naturlig avflagning av döda hudceller. På det sättet kan underliggande, frisk hud ersätta de avlägsnade hudcellerna. Syrorna vi använder hjälper hudcellerna att lösa upp de bindningar som kopplar ihop cellerna med varandra: detta är själva idén bakom all sorts kemisk peeling. Peelingen “uppmuntrar” huden att bilda nya hudceller och gör att pigmentfläckarna successivt försvinner. 

  Det finns olika typer av syror, och vi anpassar behandlingens intensitet efter just ditt individuella fall. Tillsammans kommer vi fram till en behandlingsplan som funkar för dig och din hud.

  IPL mot melasma

  IPL är en vidareutvecklat laserteknik som möjliggör bearbetning av hudens ytskikt. Ljuspulserna från en IPL-behandling skapar en kontrollerad värmereaktion i hudens pigment som bidrar till att påverka hudens struktur och färg.

  När melaninet i huden klumpar ihop sig bildas de mörka pigmentfläckarna. Ljuset i en IPL-behandling förstör dessa bindningar mellan cellernas pigment och stöter på det sättet bort den gamla, missfärgade huden. Ny hud bildas och tränger undan den gamla, och successivt kommer du bli av med fläckarna. 

  Andra metoder mot melasma

  Exempel på andra behandlingsmetoder mot melasma är mikronålsbehandling, fraktionerad laser och medicinska hudvårdsprodukter. Ofta är det en kombination av några olika metoder som brukar ge bäst och uthålligast resultat. När du bokar en konsultation hos oss på Inskinity gör vi en medicinsk bedömning för att sedan redogöra för vilka behandlingar som kommer passa din hudtyp bäst. 

  Har du några frågor eller funderingar? Kontakta oss redan idag så bokar vi in dig för en konsultation med våra hudläkare och hudterapeuter.