• Behandlingar
 • Aktuellt
 • Om oss

Så här går det till

Ed quundig natius, ut dolorer eceperios magnihiciet quaspicide plaut reic to te volorum explabo riostem oluptas videbit ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui.

Så här går det till

Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandi apereictur, sit eum hitawepe rferiorepe qui.

Missprydande hudförändringar

På samma sätt som det finns många typer av godartade men missprydande hudförändringar, finns det också många olika behandlingar som jämnar ut dessa förändringar. 

Det sägs att även solen har sina fläckar. En del bär upp dem med stolthet, andra försöker täcka dem. Det kan vara ärrbildningar, milier, födelsemärken eller leverfläckar. Många av dem är inte på något vis elakartade, men kan vara kosmetiskt besvärande för den som bär dem. Hos oss är det dina känslor som står i centrum, och med våra hudläkare och hudterapeuter kommer vi gemensamt fram till en strategi för att ta itu med fläckarna.

Vilka hudförändringar kan behandlas?

Vi har metoder för att behandla de flesta hudförändringarna och våra hudläkare har många års erfarenhet från såväl medicinsk som estetisk hudvård. Exempel på hudförändringar som vi behandlar är: 

 • Födelsemärken
 • Fibrom, dermafibrom och hudflikar
 • Seborroiska keratoser
 • Hudhorn
 • Vårtor
 • Milier
 • Talgkörtelförstoringar
 • Xantelasma
 • Lipom

Hur kan de behandlas?

På samma sätt som det finns många sorters hudförändringar, finns det också olika behandlingsmetoder för att ta bort dem. Några exempel är kirurgisk behandling (då vi skär bort och syr ihop), kryokirurgi (frysteknik), diatermi (värmeteknik), kyrettage (skrapteknik), kemisk behandling (då vi använder olika syror) och Er:Yag (laserteknik). Vilken metod vi använder beror på vilken typ av hudförändring du har, hur den är placerad och hur stor eller liten den är.

Hos oss kan du boka en konsultation till hudläkare utan remiss för att se över dina prickar eller fläckar.

Behöver du hjälp med vilken typ av behandling som passar dig – boka en konsultation

Vilken metod som är mest lämplig för just din hud och de problem du vill behandla kan vara svårt att avgöra på egen hand. Hos oss kan du boka konsultation till hudläkare utan remiss eller få en kostnadsfri konsultation av våra hudterapeuter eller specialistsjuksköterskor.

I samband med din konsultation tittar vi närmare på dina specifika behov och du får råd av din behandlare.

Boka konsultation

Behandlingar:

Hur går det till?

Det är avgörande att veta exakt vilken typ av hudförändringar det handlar om innan man påbörjar någon form av behandling. På Inskinity träffar du därför alltid först en läkare som bedömer dina förändringar, för att säkerställa att det inte rör sig om någon typ av hudcancer. Vid minsta tveksamhet skickar vi alltid prover till analys. Ta aldrig bort hudförändringar själv.

Läs mer om födelsemärken

Alla människor får födelsemärken, eller leverfläckar som de också brukar kallas, som är ett exempel på en pigmenterad hudförändring. De kan se ut på många sätt, vara släta eller stå ut, men har alltid mörkare färg än huden i övrigt. Det beror på att det är pigmentceller i huden som ”klumpat ihop sig”. Man kan ha födelsemärken över hela kroppen och de uppstår under hela livet, även om vi får de flesta födelsemärkena fram till dess att vi når trettioårsåldern. Nästan alla födelsemärken är ofarliga, men risken finns att de kan utvecklas till cancer. Det viktigaste är därför att initialt alltid göra en noggrann bedömning av födelsemärket, för att säkerställa att det inte finns några tecken på risk för malignt melanom eller annan hudcancer.

Födelsemärken opererar vi bort på kirurgisk väg, vilket innebär att vi först skär bort märket och sedan fint syr ihop huden igen. Vi använder en mycket tunn tråd för att göra ärret så litet och kosmetiskt tilltalande som möjligt. Innan vi syr ihop så bränner vi också utsatta blodkärl med en tunn elektrisk nål, för att stoppa eventuella blödningar. Stygnen tar vi sedan bort efter några dagar. De flesta födelsemärken skickas till laboratorieanalys efter att de tagits bort, vilket alltid sker om det råder minsta osäkerhet kring hudförändringen.

Läs mer om utstickande hudförändringar

Till skillnad från födelsemärken, som ju brukar komma i lite mer unga år, så fortsätter huden på de flesta människor att utveckla andra förändringar under hela livet, ofta med tydliga utväxter. Vanligtvis är de främst kosmetiskt störande, men kan ibland upplevas mer störande än så. Här nedan hittar du exempel på vanliga utstickande hudförändringar

Fibrom, dermatofibrom och hudflikar

Det finns en rad orsaker till att man får till exempel hudflikar, eller skintags som de ofta också kallas. Varför, var och på vilket sätt de dyker upp skiljer sig från person till person. Det är till exempel inte ovanligt att de uppstår där huden blir utsatt för återkommande ”irritation”, som där skjortkragen varje dag nöter mot halsen eller längs BH:ns kanter och band.

Fibrom är en sorts mjuka vävnadsknutor. De kan ofta uppstå som lätt vårtliknande utväxter i ansiktet eller som flikar där huden veckar sig, som på ögonlocken eller i armhålorna. Utöver att fibrom kan upplevas rent kosmetisk störande så kan de, precis som andra hudflikar, ibland även ge upphov till irritation och/eller klåda om de sitter utsatt och skaver mot till exempel kläder.

Dermatofibrom, som även benämns histiocytom, är en form av lite hårdare bindvävsknutor som man kan få var som helst på kroppen. De kan vara upphöjda eller nedsänkta i huden. Det är inte ovanligt att de dyker upp där man till exempel haft ett insektsbett.

Fibrom, dermatofibrom och hudflikar är ofta ljusare än födelsemärken och helt ofarliga. Vanliga behandlingar är att klippa, skära, (kirurgi), frysa (kryoteknik) eller bränna (diatermi) bort dem. Vi kan också använda laser (Er:Yag).

Hudhorn

Hudhorn är långsmala, och ibland böjda, hårda utväxter som består av keratin, samma ämne som är grunden i vårt hår och våra naglar. Hudhorn brukar vara hudfärgade eller lite gulbruna och om det hårda hornet omges av förtjockad hud kan utsidan ibland påminna lite om en vårtas. Storleken brukar variera från några millimeter till några centimeter. Man kan ha flera hudhorn, men det är vanligare med enstaka. Ett hudhorn är i sig ofarligt, men det kan finnas en risk för cancer under och det kan därför vara bra att ta bort och undersöka det. Om det inte föreligger några som helst tveksamheter kring statusen så kan man använda kryoteknik för att frysa bort det, men eftersom det kan finnas risk för att hudhornet övergår i en underliggande cancer är det för det mesta bäst att skära bort det på kirurgisk väg, så att det kan skickas iväg för analys (fungerar inte vid frysning).

Vårtor

Vårtor, som orsakas av virus, är vanligast på händer och fötter men kan dyka upp lite var som helst på kroppen. De är ofarliga och behöver egentligen inte behandlas, eftersom de tids nog brukar försvinna av sig självt. Hur lång tid det tar för en vårta att försvinna skiftar dock, det kan ta allt från några månader till flera år. Om du upplever en vårta som störande finns det flera behandlingsvägar att gå för att ta bort den, utöver egenbehandling hemma förstås. Vi kan dels göra ett kirurgiskt ingrepp och skära bort den, vi kan använda kryoteknik för att frysa bort den eller så kan vi ta bort dem med hjälp av laser.

Milier

Milier är ljusa små knottror, inte mer än mellan 0,5 och 2 mm stora, som brukar dyka upp runt ögonen eller i pannan. De sitter synligt under huden och många tror att man kan klämma ut dem som pormaskar, men det kan man inte eftersom de inte har någon ”utgång” som porer har. Knottrorna är en form av små cystor, de är fyllda med keratin och/eller talg och mycket hårda. Keratin är samma ämne som vårt hår och våra naglar bygger på. För att ta bort dem kan vi till exempel använda laser eller öppna upp huden med hjälp av en så kallad lancett.

Seborroiska keratoser

Seborroiska keratoser är mycket vanliga och behöver egentligen inte behandlas – om man inte själv tycker att de är störande på något sätt. De kommer med hudens åldrande, kan uppstå över hela kroppen (men är vanligast på överkroppen) och går även under namn som mjällvårtor, åldersvårtor och ibland till och med gubbvårtor (trots att de drabbar vem som helst). Seborroiska keratoser påminner om upphöjda födelsemärken och visar sig oftast som mörkt bruna och lite ”skrovliga” hudförändringar. De kan uppstå väldigt plötsligt och växa snabbt, vilket gör att många som söker hjälp hos oss är oroliga för hudcancer, men seborroiska keratoser är helt ofarliga.
Vanliga behandlingar för att ta bort seborroiska keratoser är att plant mot huden skära bort dem på kirurgisk väg med skalpell alternativt använda en curette (kan även stavas kyrett), som är ett särskilt skrapverktyg. Ingreppet behöver inte sys och oftast är huden under keratosen helt intakt, vilket gör att huden i princip kan läka utan ärr.

Konsultation för bästa resultat

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Inskinity börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det besök hos både läkare och hudterapeut. Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. Det är väsentligt att veta exakt vilken typ av hudförändringar det handlar om innan man påbörjar någon form av behandling. På Inskinity arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

Låt en hudläkare titta närmare på dina hudförändingar. Hos Inskinity kan du boka konsultation hos hudläkare utan remiss.