• Behandlingar
 • Aktuellt
 • Om oss

Så här går det till

Ed quundig natius, ut dolorer eceperios magnihiciet quaspicide plaut reic to te volorum explabo riostem oluptas videbit ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui.

Så här går det till

Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandi apereictur, sit eum hitawepe rferiorepe qui.

Talgkörtelförstoring

Har du talgkörtelförstoringar som du vill bli av med? Det finns några olika sätt att komma åt dessa missprydande hudförändringar som visa sig på olika sätt, bland annat som milier. Talgkörtelförstoringar brukar framför allt dyka upp i pannan i form av ljusa små prickar. Ofta beror de på olika hormonförändringar och är helt ofarliga. Många tycker de är svåra att dölja och vill bli av med dem. 

Hos oss arbetar erfarna hudläkare och hudterapeuter som tittar på din hud och lyssnar till dina önskemål. Varmt välkommen till Inskinity. 

Vilka behandlingsmetoder finns?

Behandlingar mot talgkörtelförstoringar kan vara kirurgi eller diatermi. Behandlingarna syftar till att komma åt talgkörtelförstoringarna och samtidigt ge din hy en fin och jämn lyster. Vi behöver dock träffa dig för en konsultation så att vi kan göra en bedömning av dina problem och se vilken behandling som passar dig.  Hos oss kan du boka tid hos hudläkare utan remiss. 

  Behöver du hjälp med vilken typ av behandling som passar dig – boka en konsultation

  Vilken metod som är mest lämplig för just din hud och de problem du vill behandla kan vara svårt att avgöra på egen hand. Hos oss kan du boka konsultation till hudläkare utan remiss eller få en kostnadsfri konsultation av våra hudterapeuter eller specialistsjuksköterskor.

  I samband med din konsultation tittar vi närmare på dina specifika behov och du får råd av din behandlare.

  Boka konsultation

  Boka konsultation för val av behandlingsmetod:

  Varför får man förstorade talgkörtlar?

  Det finns flera möjliga orsaker till att man får talgkörtelförstoringar. Hormonförändringar kan till exempel spela roll, det är vanligt att de här formerna av talgkörtelförstoringar uppstår i 40-årsåldern när hormonnivåerna i kroppen minskar. Man kan även ha genetiska förutsättningar för att få förstorade talgkörtlar. Risken att drabbas ökar också för personer som har känslig hud och/eller som lider av till exempel acne eller rosacea.

  Finns det olika typer av talgkörtelförstoringar?

  Det finns olika typer av talgkörtelförstoringar. Två vanliga är talgkörtelhyperplasi (sebaceös hyperplasi) och talgkörtelhypertrofi (sebaceös hypertrofi). Ett par andra är Aterom (skrivs ibland även atherom) och rinofyma (även rinophyma), men de är av mer medicinsk karaktär och behandling sker därför ofta inom ramen för landstingsfinansierad vård vid vår systerorganisation Diagnostiskt Centrum Hud. Instängd talg kan även resultera i små vita knottror som kallas milier.

  Vad är milier?

  Milier är i stället ljusa små knottror, inte mer än mellan 0,5 och 2 millimeter, som gärna dyker upp runt ögonen eller i pannan. De sitter synligt under huden och många tror att man kan klämma ut dem som pormaskar, men det kan man inte eftersom de inte har någon ”utgång” som porer har. Knottrorna är en form av små cystor, de är fyllda med talg och/eller keratin och mycket hårda.

  Vad är hyperplasier?

  Hyperplasier uppstår när vävnad växer till sig på ett ställe på grund av att antalet celler ökar. Kroppen börjar helt enkelt att producera fler celler än vanligt. Till skillnad från hyperplasins cellökning uppstår en hypertrofi på grund av att cellerna i stället ökar i storlek. Cellerna blir alltså inte fler, men större.

  Vilka behandlingsmetoder finns?

  På samma sätt som det finns flera sorters talgkörtelförstoringar, finns det också olika behandlingsmetoder för att ta bort dem. Några exempel är kirurgisk behandling (då vi skär bort och syr ihop), diatermi (värmeteknik) och Er:Yag  (laserteknik). Vilken metod som är bäst för dig beror på vilken typ av talgkörtelförstoring du har, hur många de är, om de är stora eller små och hur de är placerade. Alla behandlingarna hjälper huden att bilda nya hudceller som kan stöta bort de gamla skadade cellerna. Med de skadade cellerna försvinner också utväxterna. För att ta bort milier kan vi exempelvis använda laser eller öppna upp huden med hjälp av en så kallad lancett.
  Den här typen utväxter är relativt lätta att ta bort. Tyvärr är det ganska vanligt med återfall, men återkommande hudförändringar går ju också att ta bort.

  Hos oss kan du boka tid hos hudläkare utan remiss. Vi gör en bedömning av dina problem och lägger upp en behandlingsplan som passar dig.