• Behandlingar
  • Aktuellt
  • Om oss

Så här går det till

Ed quundig natius, ut dolorer eceperios magnihiciet quaspicide plaut reic to te volorum explabo riostem oluptas videbit ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui.

Så här går det till

Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandis apereictur, sit eum hitaepe rferiorepe qui. Ecestrum et eat volupta ab is dicatiis endaest fugiasi tatempo rescimus rae eum etur. Epratet et, sandi apereictur, sit eum hitawepe rferiorepe qui.

Ytliga blodkärl

Blossande kinder och andra ytliga blodkärl kan vara mycket besvärande. Idag finns det dock bra hjälp att få.

Vad beror rodnaden på?

Att huden rodnar beror på att normalt ”osynliga”små fina kärl i ansiktet blir synliga för att de vidgas – och ibland till och med brister. Genom att minska mängden blodkärl kan man minska möjligheten för symtomen att uppstå.

Vilka behandlingar finns?

En effektiv behandling mot blossande kinder och andra ytliga kärl är därför behandling med laser eller IPL, då vi använder ljus för att ta bort eller reducera de synliga kärlen i ansiktet. En bonus vid ljusbehandling är att den också stimulerar huden på djupet och ökar kroppens nyproduktion av kollagen, de proteiner som hjälper till att hålla bland annat huden vital, spänstig och mjuk.

Behöver du hjälp med vilken typ av behandling som passar dig – boka en konsultation

Vilken metod som är mest lämplig för just din hud och de problem du vill behandla kan vara svårt att avgöra på egen hand. Hos oss kan du boka konsultation till hudläkare utan remiss eller få en kostnadsfri konsultation av våra hudterapeuter eller specialistsjuksköterskor.

I samband med din konsultation tittar vi närmare på dina specifika behov och du får råd av din behandlare.

Boka konsultation

Vanliga behandlingar:

Vad är IPL och laser?

När vi talar om laser och IPL talar vi om ljus, men det finns skillnader mellan dem. Laser består till exempel av ett ljus med bara en våglängd, medan IPL (som är en vidareutveckling av lasern) är ett så kallat bredspektrigt ljus som består av ljus med flera våglängder. Lite förenklat kan man säga att IPL är det bästa valet för behandling av små kärl vid en mer generell rodnad, medan laser är mer effektivt vid behandling av kraftigare kärl. Samtidigt som laserns effekt och precision ger en specifik förmåga att arbeta på djupet, ger IPL helt andra möjligheter att bearbeta hudens ytskikt. Förkortningen IPL står för intensivt pulserande ljus, en teknik som gjort det möjligt att skapa högintensivt ljus med olika våglängder för medicinska och kosmetiska behandlingar av hud.

Med hjälp av ljuset värmer vi på ett kontrollerat sätt upp hudens vävnader och kan på så sätt påverka såväl hudens struktur och färg som hårväxt. Vilken sorts ljus och vilka våglängder, filtreringar och hastigheter man väljer att använda beror på typ av hud, vad man vill behandla och vilka resultat man vill uppnå. Oavsett sort och våglängd är ljuset mycket koncentrerat och behandlingarna sker under kort tid.

Hur går behandlingen till?

Under själva behandlingen riktar vi korta och koncentrerade ljuspulser mot huden genom ett prisma av glas, som vi för över hudytan. Innan vi påbörjar själva ljusbehandlingen applicerar vi en lätt gel på huden, för att säkerställa bra optisk kontakt mellan hud och prisma. Eftersom även ögat innehåller pigment, precis som huden, får du också skyddsglasögon att ha på dig under behandlingen. Vi vill inte att ljuset ska riskera att påverka ögonen.

Ljusets våglängder är exakt filtrerade för att söka sig till hemoglobinet i blodkärlen som ska tas bort. I hemoglobinet omvandlas ljuset till värme som förstör proteinet i kärlväggen och får kärlet att dra ihop sig och sedan försvinna.

En behandling för att ta bort ytliga blodkärl går relativt fort. Du kan räkna med att en behandling tar cirka 20 minuter. Hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat beror på mängden blodkärl, hur de är placerade och hur stor skillnad du vill se. Ett vanligt behandlingsförlopp omfattar mellan en och tre behandlingar, med cirka en månads mellanrum. Kärlen försvinner gradvis efter behandlingen.

De flesta beskriver behandlingen som smärtfri, att ljusstötarna känns ungefär som små snärtar av en gummisnodd följt av en känsla av värme. Ungefär som efter en solig sommardag på stranden.

Inför behandling

Eftersom IPL-behandlingen bygger på att vissa upptagningsämnen i kroppen absorberar ljuset är det viktigt att undvika solbränna (sol, solarium och brun-utan-sol-produkter) inför behandling. Minst 30 dagar före behandling bör du därför undvika alla former av exponering och eventuell medicinering som kan påverka såväl hudens pigmentering som solkänslighet.

Det brukar inte behövas någon bedövning vid den här typen av behandling. Men om du vet att du är särskilt smärtkänslig kan du någon timme innan behandling ta en eller två värktabletter med paracetamol, som Alvedon eller Panodil (ät ingenting som innehåller acetylsalicylsyra), eller smörja med lokal bedövningskräm som du hittar på apotek.

Efter behandling

Efter ljusbehandlingen kan du bli lite svullen och/eller uppleva viss rodnad i huden. Generellt krävs ingen eftervård, men några tycker att det kan kännas skönt att lägga en sval kompress i ansiktet direkt efter behandlingen.

Eftersom ljuset tas upp av pigment i både hud och hår bör du undvika att exponeras av sol (och annat som kan påverka pigmenten) i minst 30 dagar även efter behandlingen. Använd solskyddsfaktor (minst SPF 30) om du inte kan undvika solexponering.

Funkar behandlingen på alla?

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Mest effektiv är behandlingen på personer med ljus hud utan solbränna. Då är kontrasten mellan färgen på huden och de fina blodkärlen som störst, vilket gör behandlingen enklare. Vi behandlar inte gravida.

Vi vill inte heller att du nyligen har påverkat din pigmentering genom att ha solat eller använt brun-utan-sol-produkter, att du använder medicin som gör huden ljuskänslig eller att du äter blodförtunnande mediciner före behandling.

Några andra restriktioner vad gäller behandlingsområden eller hudtyp finns nog egentliga inte. Det kan dock vara bra att veta att mörk hud, till skillnad från vad många ofta tror, är mer känslig för den här typen av ljusbehandlingar än ljus hud. Det beror på att ljuset tas upp av hudens pigment, som omvandlar det till värme. Och eftersom mörk hud innehåller mer pigment än ljus ökar risken för brännskador. En av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare.

Trygg teknik

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Inskinity enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.scanex.se, www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home.

Individuell konsultation

Vilken behandling som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På INSKINITY börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det både besök hos läkare, sköterska eller hudterapeut.

Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. Här arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

Boka konsultation för dina ytliga blodkärl. Hos oss bokar du tid hos hudläkare utan remiss och långa väntetider.